XV Rajd Europejski w barwach narodowych
13 kwietnia 2018 roku po raz piętnasty odbył się Rajd Europejski. Celem rajdu było ukazanie i promowanie zabytków i pomników przyrody gminy Kowala – Stępocina, popularyzację czynnych form wypoczynku oraz działalności Polskiego Towarzystwa Schronisk Młodzieżowych wśród uczestników rajdu. Ponadto położono nacisk na kształtowanie nawyków prawidłowego poruszania się po drogach publicznych, umacnianie serdecznych więzi koleżeńskich między turystami oraz mieszkańcami powiatu, a także utrwalanie wiedzy o Unii Europejskiej, a zwłaszcza uczczenie setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
W imprezie uczestniczyło ok. 250 uczniów i opiekunów z 13 szkół z terenu powiatu radomskiego – szkoły podstawowe reprezentowali uczniowie z Bardzic, Dąbrówki Warszawskiej, Jedlińska, nr 31 w Radomiu, Sławna, Wierzbicy, Kończyc Kolonii, Kowali oraz Zalesic; przedstawicielami szkół ponadgimnazjalnych byli uczniowie z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Wierzbicy, Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego im. J. Korczaka w Radomiu oraz przedstawiciele z Zespołu Szkół Skórzano-Odzieżowych, Stylizacji i Usług w Radomiu. W imprezie nie mogło zabraknąć organizatorów, którzy dzielnie reprezentowali szkołę podstawową w Parznicach.
Tegoroczna trasa rajdu rozpoczęła się na stacji PKP w Rudzie Wielkiej, następnie piechurzy pomaszerowali do Dąbrówki Zabłotnej, aby uczcić pamięć powstańców walczących z Moskalami w sierpniu 1863 roku. Kolejnym etapem eskapady była wizyta w Kowali i zwiedzanie pięknego parafialnego kościoła. Po obejrzeniu obiektu sakralnego i wysłuchaniu jego historii uczestnicy rajdu przemaszerowali do szkoły w Parznicach, aby kontynuować turystyczną przygodę.
Podczas imprezy przeprowadzono konkursy: wiedzy o wydarzeniach związanych z walką o wolność Polski, historii i działalności Polskiego Towarzystwa Schronisk Młodzieżowych oraz gminy Kowala Stępocina. Uczniowie musieli także wykazać się zdolnościami plastycznymi. Zadanie, jakie stało przed uczestnikami rajdu, polegało na przygotowaniu plakatu upamiętniającego stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości. Zmagania konkursowe przebiegały pod czujnym okiem jury, któremu przewodził pan Janusz Mróz. Pierwsze miejsce w zmaganiach konkursowych zdobyła drużyna z Publicznej Szkoły Podstawowej w Wierzbicy, drugą lokatę zajęła reprezentacja z Publicznej Szkoły Podstawowej w Parznicach, zaś trzecie miejsce zajęli uczniowie z Publicznej Szkoły Podstawowej w Zalesicach. Równolegle przeprowadzono konkurs sportowy przygotowany przez pana Piotra Karwackiego. Największą sprawnością fizyczną spośród uczniów szkół podstawowych odznaczyła się drużyna z Publicznej Szkoły Podstawowej w Sławnie, zaś uczestnicy z Zespołu Szkół Skórzano-Odzieżowych, Stylizacji i Usług udowodnili, że sportowe wyzwania nie stanowią dla nich problemu i również zdobyli czołowe miejsce w rozgrywkach sportowych. Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody sponsorowane przez Starostwo Powiatowe w Radomiu oraz puchary ufundowane przez Wójta Urzędu Gminy w Kowali – Pana Tadeusza Osińskiego.
Imprezę swoją obecnością uświetnili goście – Urząd Gminy w Kowali reprezentowali: Zastępca Wójta – Pan Dariusz Bulski oraz Kierownik Referatu Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki Pan Janusz Mróz. Tak jak w poprzednich latach, tak i w bieżącym roku, członkowie i opiekunowie Szkolnego Koła PTSM mogli liczyć na pomoc i wsparcie prezes PTSM Oddziału Mazowieckiego „Ziemia Radomska” Panią Justynę Wulkiewicz oraz dyrektora szkoły Pana Jacka Jóźwiaka.
Organizatorzy, czyli przedstawiciele Szkolnego Koła PTSM działającego przy szkole w Parznicach, zadbali o liczne atrakcje podczas trwania imprezy. Goście m.in. mogli wysłuchać pieśni patriotycznych w wykonaniu uczennic z zespołu muzycznego oraz wziąć udział we wspólnym tańcu przygotowanym przez uczniów z klasy IIIE pod kierunkiem pani Renaty Szymańskiej.
Tegoroczna impreza przebiegała w miłej i odświętnej atmosferze, przy sprzyjającej aurze, a także atrakcyjnej malowniczej terasie oraz zaangażowaniu opiekunów, uczniów szkoły w Parznicach i zaproszonych gości.
Relacja przygotowana przez organizatorów.